Døjer du med sensitiv hud?

Rødme, tørhed, irritation, svie og udslæt i huden – lyder det bekendt? Så er du nok en af de mange mennesker, der døjer med sensitiv hud. Det påvirker stort set alle på et eller andet tidspunkt i livet, mens andre døjer med det på daglig basis. Selvom det kan være utroligt irriterende at døje med, så er det ganske normalt at have sensitiv hud.<

Vil du blive klogere på hvad der forsager sensitiv hud, og hvad du selv kan gøre for at mindske generne? Så læs med her!

Hvad er sensitiv hud?

Sensitiv hud bruges til at betegne hud, der let bliver irritereret og er mere reaktiv end normal hud. Symptomerne kan blandt andet vise sig i form af tør hud, rødme, udslæt, kløe, temperaturfølsomhed og ruhed. Ofte vil hudplejeprodukter til sensitiv hud være markedsført til kvinder, men mænd kan være ligeså plaget af sensitiv hud, som kvinder kan. Der er dog en mindre overvægt af kvinder, der har problemer med sensitiv hud.

Du behøver ikke at have disse symptomer hele tiden, men hvis det er symptomer, du ofte oplever, så kan du højst sandsynlig klassificere din hud som sensitiv. Der er heldigvis en masse ting du selv kan gøre, for at mindske disse symptomer – sensitiv hud har bare brug for lidt ekstra kærlighed i hverdagen.

Hvilken type sensitiv hud har jeg?

Sensitiv hud er ikke som sådan en tilstand i sig selv – det er nemlig normalt forårsaget af en separat tilstand. Der findes fire forskellige kategorier af sensitiv hud, som du kan bruge til at identificere hvilke problematikker din hud har. Ved at finde frem til årsagentil din sensitive hud, så kan du bedre håndtere den og undgå de ting, der trigger den. I mange tilfælde vil det være en løsning at skifte over til naturlige hudplejeprodukter, der ikke indeholder forstyrrende ingredienser for huden.

Naturlig sensitiv

Når man tænker sensitiv hud, så er det typisk denne kategori, man tænker på. Naturlig sensitiv hud er genetisk, og vil ofte forbundet med andre inflammatoriske hudsygdomme som rosacea og eksem – det er dog ikke altid tilfældet.

Med denne type kan din hud blive irriteret eller betændt, stort set uanset hvad du påfører den, og hvor du befinder dig. Til naturlig sensitiv hud skal der bruges beroligende hudplejeprodukter.

Reaktiv hud 

Reaktiv sensitiv hud er meget let at irritere – den bedste måde at imødekomme denne type af sensitiv hud, er ved at holde nøje øje med ingredienslisterne på dine hudplejeprodukter. Det gælder især, hvis du prøver at bruge hudplejeprodukter, der har syntetiske ingredienser eller meget stærke ingredienser (som nogle eksfolieringsprodukter eksempelvis kan have). Som navnet antyder, reagerer denne hud ret hårdt på enhver form for irritation. Den bliver normalt rød, varm og i nogle tilfælde kløende.

Tynd hud

Huden bliver tyndere med årene, og det kan der være mange grunde til – blandt andet: skade fra solen, medicin eller livsstil. Denne slags hud bliver sensitiv over tid, og kan blive irriteret, hvis der gnides for meget på den eller hvis den eksfolieres for ofte. Hvis dette er et problem for dig, så prøv at benytte hudplejeprodukter med hyaluronsyre, peptider og andre avancerede ingredienser.

Miljøsensitiv

Miljøsensitiv hud reagerer på bestemte miljøtilstande, soleksponering, bestemte hudplejeprodukter, cigaretrøg eller forurening. På nogle måder er miljøsensitiv hud den sværeste at håndtere, da den kan begrænse, hvor du kan tage hen, og hvad du kan gøre. Modsat naturlig sensitiv hud er denne type ikke genetisk. Det betyder, at selvom du måske ikke er født med sensitiv hud, så har den alligevel udviklet en overfølsomhed overfor bestemte faktorer.

Hudplejeprodukter til sensitiv hud

Selvom der kan være mange grunde til din hud er irriteret, er din hudpleje ofte et godt sted at starte. Sørg for få at din hudplejerutine til at bestå af milde og naturlige produkter. Sørg altid for at teste produkterne på et lille område, inden du bruger dem.

For at undgå tør hud, bør du sørge for at få tilført godt med fugt til huden – faktisk kan fugt være den bedste måde at holde sensitiv hud i skak. Find eventuelt også et godt serum, der kan arbejde målrettet med dine hudproblemer, og give huden det ekstra boost, som den har brug for.  Det behøver faktisk slet ikke at være svært at finde en god hudplejerutine til sensitiv hud. Faktisk kan du finde en komplet serie til sensitiv hud i Adaptology’s sortiment. Serien hedder Red Avert, og består af både rens, toner, serum og fugtighedscreme.