Blåt lys - Hvad er det, og hvordan kan det påvirke os?

Din hud bliver eksponeret for blåt lys på daglig basis. Det findes nemlig både i din computerskærm, mobiltelefon, tv-skærm, tablet og faktisk også i solen. Blåt lys er også kendt som høj energiladet synligt lys (”HEV”), og det er overalt. Forskning tyder på, at blåt lys kan trænge dybere ind i vores hud end UVA- og UVB-stråler kan. Blåt lys passerer gennem epidermis og dermis for at nå det dybeste hudlag; subcutis og måske endnu dybere, og det skaber problemer for din hud. Blåt lys er heldigvis ikke forbundet med risko for hudkræft, som solens stråler er – men det kan stadigt gøre skade på huden, hvor det blandt andet kan forsage for tidlig aldring. Derfor kan det være en god ide at få indarbejdet beskyttelse mod blåt lys i din daglige hudplejerutine. Selv på en lang gråvejrsdag på kontoret.

Ligesom UVA- og UVB-stråler kan blåt lys give oxidativ stress til huden, som er resultatet af, at der kommer ubalance mellem frie radikaler og antioxidanter i kroppen. Oxidativ stress er med til at nedbryde kollagen, som medfører dannelse af rynker og fine linjer. Eksponering til blåt lys kan altså fremskynde aldringsprocessen ved at beskadige celler, og det kan øge pigmenteringen og forsage forstyrrelse af hudbarrierefunktionen. Ud over din hud, kan dine øjne også tage skade af blåt lys. Forskning tyder nemlig på, at længerevarende eksponering for blåt lys fra solen kan skade dine nethindeceller og forårsage synsproblemer som aldersrelateret makuladegenereation.

Vil du beskytte din hud mod blåt lys, er der heldigvis nogle simple løsninger. Du kan eksempelvis forsøge at nedbringe din skærmtid ved at holde regelmæssige pauser for at hvile øjnene. Du kan også aktivere ”nattilstand” på dine enheder, for at reducere mængden af blåt lys. Når det kommer til hudpleje, er solbeskyttelse stadig dit bedste forsvar mod for tidlig aldring, men det kan bestemt godt svare sig at overveje produkter, som også beskytter mod virkningerne fra blåt lys. Eksponeringen for HEV-lys har du nemlig i det meste af din vågne tid, og både når du er ude og inde. Hudpleje med beskyttelse mod blåt lys virker ved fysisk at blokere lyset, samtidigt med at det hjælper med at bekæmpe frie radikaler dannet af blåt lys, før de kan nå at forårsage skade på din hud.

Vi har samlet et par af vores favoritter, der beskytter mod blåt lys:

Adaptology Red Avert Moisturizer

Beroligende creme der giver et boost af fugt og beskyttelse fra eksempelvis blåt lys

COOLA Dew Good Illuminating Serum

Silkeblødt serum for øjeblikkelig glød og beskyttelse mod UV og blåt lys

COOLA Sun Silk Moisturizer

Fugtgivende creme der efterlader huden silkeblød og beskyttet mod både UV og blåt lys

ILIA Blue Light Filter Mist

Smart 3-i-1 mist der bruges som både setting spray, fugtmist og beskyttelse mod blåt lys