Hvordan plejer man bedst sin hovedbund?

Du har sikkert prøvet et væld af forskellige hårplejeprodukter gennem dit liv. Mange bruger nemlig meget tid på at pleje deres hår og hud, men de færreste gør den samme indsats for huden i hovedbunden. Der er mange gode grunde til at holde sin hovedbund sund – men hvorfor, og hvordan passer man bedst på sin hovedbund? Læs med herunder!

Hvordan ser en ”sund” hovedbund ud?

Hovedbunden er ofte dækket af hår, og er derfor et sted, man ikke får nærstuderet så ofte.  Er du i tvivl om din hovedbunds tilstand, skal du først om fremmest kigge efter tegn på irritation, kløe, rødme, tørre områder, urenheder eller skæl. Disse kan nemlig være tegn på en usund hovedbund. Har du en usund hovedbund, kan dette være roden til dine hårproblematikker – og så du vil med sikkerhed have stor gavn af en god plejerutine til hovedbunden.

Vigtigheden af en sund hovedbund

Tørt hår, hårtab eller knækket og skadet hår – disse meget udbredte hårproblemer kan alle spores tilbage til sundheden af din hovedbund. Hårsækken i hovedbunden er den levende del af dit hår. Proteinceller danner roden af ​​dit hår dybt i bunden af hårsækken. Blodkar leverer her næringsstofferne til roden, som hjælper hvert hår med at gro. En sund hovedbund er altafgørende for at denne proces kan fortsætte og blive ved med at vokse nye hår, når de andre falder ud.

Hvordan plejer jeg min hovedbund?

Bare rolig; det behøver faktisk slet ikke at være svært, at få en sund hovedbund. Selv små ændringer kan gøre en rigtig stor forskel.

Vi har her samlet fire gode råd:

Brug nænsomme hårprodukter

Det bedste sted at starte, er ved at tage et kig på dine hårplejeprodukter. Ved at undgå hårde kemikalier og sulfater kan du hjælpe din hovedbund godt på vej. Sulfater kan strippe dit hår for naturlige olier, og gøre hovedbunden mere tilbøjelig til tørhed og irritation. Hårde kemikalier, så som farvebehandlinger eller afblegning, kan gøre skade på hårskaftet og huden i hovedbunden. Er du på jagt efter  naturlige produkter til din hårplejerutine er Innersense et godt sted at starte. Prøv eksempelvis deres hairbaths og conditioners, som alle er skabt på rene og naturlige formler.

Eksfoliering af hovedbunden

Selvom kroppen naturligt erstatter døde hudceller, kan den nogle gange have brug for lidt hjælp i form af en eksfoliering. Ved nænsomt at eksfoliere og massere din hovedbund, får du fjernet døde hudceller og får sat gang i blodcirkulationen, der leverer oxygen og næring til hårsækkene. Hvis du vil prøve en skøn eksfolierende behandling, burde du tage et kig på True Enlightenment Scalp Scrub fra Innersense. Den er fremstillet med Hawaiian Red salt, som er rigt på vulkansk ler og mineraler, og kan bruges til alle hårtyper.

Behandling med hårolie

Ved at massere en god hårolie ind i din hovedbund kan du give den et boost af fugt. En god hårolie kan hjælpe med at blødgøre håret og give det vitaminer og mineraler, der ellers kan blive strippet væk, hvis du vasker dit hår ofte. For at påføre olien, masseres den ind i hovedbunden med dine fingerspidser med cirkulære bevægelser. Dæk eventuelt til med et håndklæde eller badehætte, og lad det virke natten over. Dagen efter vasker du blot dit hår som normalt. Harmonic Treatment Oil fra Innersense kan her være et godt bud at bruge. Den trænger godt ind i hovedbunden, hvor den fugter og nærer med vitaminer, mineraler, proteiner og antioxidanter.

Husk SPF!

Din hovedbund er det øverste punkt på din krop, og den vil derfor også være særligt udsat for solskade. Ligesom huden kan få rynker og solskade af for meget soleksponering, kan hovedbunden også tage skade. Over årene vil UV-skaderne trænge gennem hovedbunden og måske ende med at påvirke dit hårs evne til at gro. Her kan Scalp & Hair Mist SPF 30 fra COOLA hjælpe! Det er en økologisk havduftende mist, der beskytter både hovedbund og hår mod solskader. Den er desuden vandafvisende, og tynger ikke håret ned. Produktet er spækket med farvebeskyttende ingredienser, så du ikke skal bekymre dig om UV-relateret affarvning.

En sund hovedbund er nøglen til et sundt hår. Heldigvis behøver det ikke at være besværligt at passe godt på sin hovedbund – hold godt øje med din hovedbunds tilstand, og sørg for at give den lidt ekstra kærlighed i ny og næ.