Salicylsyre – En effektiv anti-akne ingrediens

Måske du er stødt på Salicylsyre på ingredienslisten på et af dine hudplejeprodukter – især hvis du har været på udkig efter remedier mod akne - men ved du, hvad den effektive ingrediens helt præcist gør?

Salicylsyre er er særligt kendt for at være god mod akne, da den har en helt særlig evne til at eksfoliere huden og fjerne tilstopninger i porerne. Ingrediensen udvindes fra salicin, som er et indholdsstof fra pilebark.

Salicylsyre virker bedst mod mild akne og til forebyggelse heraf. Det kan både findes i produkter du kan købe i butikkerne eller i håndkøb på apoteket, men det kan også fås i receptpligtig styrke, hvis det skal tackle en mere genstridig akne.

Forskellen mellem AHA- og BHA-syre

I dine hudplejeprodukter vil du typisk se to forskellige slags syrer; BHA (Betahydroxysyre) og AHA (Alpha Hydroxy syre/frugtsyre). Begge syrer eksfolierer huden, men mens AHA er vandopløslig er BHA olieopløslig. AHA virker godt på overfladen af huden til at løsne døde hudceller, hvor BHA kan trænge dybere ind i huden og rense de tilstoppede porer.

Salicylsyre er en betahydroxysyre (BHA), og med dens evne til et rense mere i dybden end AHA, er den et oplagt valg til de hudtyper, der døjer med urenheder.

Salicylsyre og akne

Hvis dine porer ofte bliver tilstoppede med døde hudceller og olie, vil du opleve, at der kan komme blackheads, whiteheads og bumser i huden. Her er Salicylsyre en rigtig god ingrediens at ty til, da den arbejder ved at trænge ind i huden og opløse de døde hudceller, der er skyld i de tilstoppede porer. Ud over dette virker ingrediensen også ved at nedsætte hudens produktion af talg, hvilket fører til færre udbrud. Effekten viser sig dog nødvendigvis ikke med det samme – det kan tage op til flere uger. Så vær tålmodig når du går i gang med at bruge Salicylsyre mod akne.

Bivirkninger ved Salicylsyre

Der er generelt ikke alvorlige bivirkninger forbundet med brugen af Salicylsyre, men du kan risikere at opleve mildt udslæt og rødme – især i begyndelsen af behandlingen kan du opleve mindre hudirritationer. Hvis disse fortsætter kan du prøve at bruge mindre mængder eller øge intervallerne der går mellem brug af produktet. Når du bruger et produkt med Salicylsyre, så lad det ikke sidde på huden i længere tid, end producenten anbefaler. Husk derudover altid at teste produktet på et lille område først, for at se hvordan huden reagerer på produktet.