Solbeskyttelse - dérfor er den din bedste ven

Det er træls at blive solbrændt – det kan vi vist hurtigt blive enige om. Derfor skal man huske at bruge solcreme, for det er vel dét, det beskytter i mod? Det er ganske rigtigt, men solbeskyttelse er så meget mere, end ”bare” beskyttelse mod en træls solskoldning. Vidste du eksempelvis, at du faktisk burde at bruge SPF året rundt? Det er nemlig ikke kun i højt solskinsvejr, at solens stråler kan være farlige. Det anbefales, at du bruger en bredspektret SPF 15 (gerne højre) på daglig basis, for at beskytte dig selv mod solskoldning, hudkræft, tidlig aldring og solskader på din hud.

Tre gode grunde til at bruge SPF:

SPF står for ”Sun Protection Factor” og efterfølges af et nummer, der indikerer evnen til at beskytte mod UVB-stråling. SPF 15 beskytter eksempelvis mod ca. 93% af solens stråler. SPF 30 beskytter mod ca. 97% og med en SPF 50 vil du være oppe på en dækning, der hedder ca. 99%. Du får altså ikke dobbelt så god dækning ved at vælge en SPF 30 frem for SPF 15.

Der er rigtig mange gode grunde til at bruge SPF på daglig basis, og vi her her samlet et lille udsnit af dem:

Reducerer risikoen for kræft i huden

En af de helt tunge årsager til at solbeskyttelse er vigtig, er at det hjælper til at beskytte din hud mod alle de skadelige stråler, der potentielt kan udvikle kræft i huden. Faktisk anslås det, at 90% af alle tilfælde af hud- og modermærkekræft kunne undgås, da de kommer som resultat af udsættelse for UV-stråling og dermed kunne forebygges med solbeskyttelse*.

Beskyt huden mod at blive solbrændt

For meget eksponering af solen kan resultere i en øm, smertefuld, solbrændt hud, hvis du ikke sørger for at beskytte dig med en god solcreme. Ved gentagen soleksponering uden beskyttelse vil du opleve, at din hud udvikler solpletter og hudskader. En solbrændt hud tager typisk et par dage eller mere om at hele, men skaderne kan være permanente.

Minimerer udviklingen af rynker og andre tegn på aldring

Solens ultraviolette stråler (UVA- og UVB-stråler) har en stor påvirkning på huden, og kan få den til at ældes før tid. Faktisk spiller solen så stor en rolle, at op til hele 90% af alle rynker skyldes solens stråler.  Er du på udkig efter en god anti-ager til din daglige hudplejerutine, så vil SPF være et oplagt sted at starte.

Forskellen mellem UVA- og UVB-stråling

Solens stråler består af usynlig ultraviolet stråling (UV-stråling). Du behøver ikke at opholde dig direkte i solen for at få farve, for du bliver nemlig også eksponeret for UV-stråling i skyggen. Selv på en overskyet dag kan ca. 30-70% af solens stråler trænge gennem skyerne. Solens UV-stråling er typisk stærkest mellem kl. 12.00 og kl. 15.00, og det er derfor vigtigt at være særligt opmærksom på at være godt beskyttet i dette tidsrum.

Der er to forskellige slags skadelige stråler fra solen; UVA- og UVB-stråler.

UVA-stråling er langbølget ultraviolet stråling, som findes året rundt – selv når der er overskyet. UVA-stråler trænger dybt ind i hudens tykkeste lag (dermis), og ubeskyttet stråling kan både medføre tidlig aldring, rynker samt pres på immunsystemet.

UVB-stråling er kortbølget ultraviolet stråling, som kan medføre afbrænding af hudens yderste lag (epidermis) hvilket er en af de mest hyppige årsager til hudkræft. Det er UVB-strålerne, der gør dig brun, men det er samtidigt også dem, der kan give forbrændinger hvis du ikke beskytter dig. En forbrænding er ikke blot smertefuld mens den står på, men kan også resultere i permanente skader i huden.

Som en nem huskeregel til at skelne mellem de to typer stråling kan du huske A’et i UVA-stråling som ”aldring”, da det er disse stråler, der kan medføre rynker og tidlig aldring. B’et i UVB-stråling kan du huske som ”brun”, da det er disse stråler, der gør din hud brun.

Hvad er blåt lys?

Din hud bliver eksponeret for blåt lys på daglig basis. Det findes nemlig både i din computerskærm, mobiltelefon, tv-skærm, tablet og faktisk også i solen. Blåt lys er også kendt som høj energiladet synligt lys (”HEV”), og det er overalt. Forskning tyder på, at blåt lys kan trænge dybere ind i vores hud end UVA- og UVB-stråler kan. Blåt lys passerer gennem epidermis og dermis for at nå det dybeste hudlag; subcutis og måske endnu dybere - og det skaber problemer for din hud. Derfor er solbeskyttelse altid en god ide, selv på en lang gråvejrsdag på kontoret. ⁠

Solbeskyttelse med omtanke for havet

Solbeskyttelse kan indeholde skadelige solfiltre, som kan have en ødelæggende effekt på havet. Helt specifikt de to solfiltre Ethylhexyl methoxycinnamate (Oxybenzone) eller Benzophenone-3 (Octinoxate) er blevet forbudt i Hawaii og Florida grundet deres skadelige effekt på havet og koralrevene. Koralrevene generer omkring halvdelen af jordens oxygen, og er derfor særdeles vigtige at passe på. Samtidigt betyder korallernes langsomme vækst, at det kan tage mange år, før de bliver erstattet af nye. Hold derfor ekstra godt øje med de to solfiltre, når du skal vælge solbeskyttelse.

Alt solbeskyttelse fra COOLA, Soleil Toujours, Evolve Beauty og ILIA er Reef-Friendly, hvilket betyder, at de ikke indeholder de skadelige kemikalier.

Kræftens bekæmpelse