ærlig: parfume uden de 26 allergener

Tekst: Christina Elkorn Nielsen

ærlig er et danskproduceret parfumemærke uden de 26 allergener, der ifølge krav fra EU skal nævnes i indholdsdeklarationen, hvis de findes i en vis koncentration i produktet. Det skyldes, at allergikere skal have mulighed for at undgå dem. De 26 allergener kan dog sagtens være at finde i produkter, hvis de er under en vis grænse. Derfor ønsker grundlæggeren af ærlig, Lis Hansen, at være ærlig omkring sine produkter og undlade de 26 allergener fuldstændigt. Hun har et håb om, at flere, som ikke kan tåle parfumer med de 26 allergener, kan tåle ærlig.

I december måned er der mange, der bruger skrællen på klementiner til at stænke lidt saft på stearinlys, så der dufter dejligt af jul og citrus i hjemmet. Det, der frigives fra skrællen, hedder Limonene. Dette stof er også meget brugt i parfumer – og en af de 26 allergener, der ofte er at finde i traditionelle parfumer – også selvom det ikke er deklareret, fordi koncentrationen er under grænseværdien. Alle mennesker kan udvikle allergi, hvis de udsættes for store mængder allergener. Især hudpleje, hårpleje og parfumer er store syndere, når det kommer til at indeholde allergenerne.

”Hvorfor skal man bruge noget, som man ikke behøver?” Sådan siger Lis om grundtanken bag ærlig, der er 90% naturligt og økologisk. Foruden, at parfumerne ikke indeholder de 26 allergener, er de også blevet dermatologisk testet samt testet negative for at give pigmentpletter på huden i solen.

Lis’ baggrund

Lis Hansen er født og opvokset i Kolding. Her bor hun sammen med sin mand, hvor en hel afdeling af deres bolig fungerer som kontor og lager til ærlig – alle børnene er flyttet hjemmefra. Hun er uddannet miljøtekniker og laborant, og har i mange år arbejdet med hår- og hudplejemidler. Det er igennem hendes arbejde, især som produktudvikler, at hun fik kendskab til de 26 allergener.

Efter en periode som ledig gik Lis derhjemme og tænkte over, hvad hun nu skulle finde på. Lis får inspiration, når hun handler ind, når hun ser en flot vinflaske eller et pænt logo. Efter en råvaremesse sad hun og bladrede i nogle fagblade, hvor hun faldt over en artikel med de 26 allergener. Det var her lynet slog ned – selvfølgelig skulle Lis lave parfumer uden de 26 allergener.

”Hvordan kan jeg gøre det endnu bedre? Parfumer kan sagtens dufte godt uden de 26 allergener.” Sådan tænkte Lis - og så startede hele eventyret, der ledte op til produktionen af P1, P2 og P3.

ærlig og P1 P2 & P3

”ærlig er et ord, der signalerer både mig og produktet. Udover det, så er det dansk, og det kan jeg godt lide,” fortæller Lis om tanken bag navnet på hendes parfumer.

De tre eau de parfum hedder P1, P2 og P3, som står for parfume 1, 2 og 3.

Lis bruger P1 og P2 til hverdag, og P3 når hun skal ud, fordi den har en mere krydret duft.

Hensyn til bæredygtighed og miljø

Æskerne til P1, P2 og P3 er lavet af FSC-godkendt papir, hvilket betyder, at der bliver plantet et nyt træ, hver gang der bliver fældet et. De bæredygtige æsker er lavet uden brug af lim, så de folder sig ud, når man løfter låget. Lis har også taget et valg om, at der ikke skal cellofan om æskerne. Hun vil nemlig ikke gå på kompromis, når det kommer til bæredygtighed.

”Jeg ønsker at være så bæredygtig som muligt, derfor går jeg ikke på kompromis med noget, for det vil jeg fortryde senere.”

Derfor bestræber hun sig på, at både råvarer og al produktion holdes inden for Europas grænser: Den økologiske alkohol kommer fra Tyskland, den rene parfume kommer fra Schweiz, og æskerne bliver lavet i Danmark. Den færdige parfume bliver også produceret i Danmark og derefter sendt til Lis, hvor hun selv sætter etiketter på, der er lavet af sukkerrør – og herefter bliver de færdige P1’ere, P2’ere, og P3’ere sendt til Plan Organic. Lis ønsker ikke, at der skal være nogen oversøisk transport involveret i parfumeproduktionen.

Forventninger til lanceringen og fremtiden

”Jeg håber, at der er rigtig mange, der tager godt imod ærlig,” siger Lis, der er meget spændt på lanceringen.

Hun håber også, at mange vil indse, at parfumer også kan dufte godt og være flotte af se på, uden at indeholde de 26 allergener. Efter lanceringen vil Lis begynde at tænke på de næste dufte i rækken. Hun overvejer allerede, hvordan den næste parfume skal dufte – og der er også mange mænd, der har efterspurgt en herreduft.

”Jeg glæder mig helt vildt.”