Er din sulfatfri shampoo virkelig sulfatfri?

I de senere år er "sulfatfri" blevet mere og mere almindeligt på etiketterne. Både når det gælder shampoo og balsam. Udtrykket bruges ofte hvis noget skal fremstå "sundere" og "økologisk", også når det faktisk ikke er tilfældet. Natriumlaurylsulfat er et hårdt overfladeaktivt middel, der findes i rengøringsprodukter til husholdning og endda i tandpasta. Natriumlaurylsulfat er også under mistanke for at fremkalde kræft, hvorfor forbrugerne selvsagt søger alternativer. Imidlertid er ikke alle produkter, der fremstår sulfatfri, reelt fri for sulfatforbindelser eller derivater.

Kemi og sulfatfri shampoo

Kemi er lig med videnskab. Når man ændrer et element i en formel eller ingrediens, ændrer man sammensætningen. Dette ændrer igen ingrediensen. For eksempel bliver natriumlaurylsulfat til natriumlaurylsulfonat, simpelthen ved at ændre et O til et X i ingrediensdesignet. Voila! Produktet er nu sulfatfrit. Eller… det siger de …..

Marketingfolk elsker disse små variationer, der giver dem mulighed for at male et sundere billede af en produktforskel. Det giver forbrugeren indtryk af, at produktet er mere sikkert, sundere og renere. Vi kalder bare dette for "ordsmederi” eller "grønvask." I virkeligheden er disse nye overfladeaktive stoffer, selvom de er mildere, sulfatforbindelser.

Hvad de fleste forbrugere ikke ved er, at mange virksomheder vælger kemikalier, der ofte er stærkere og hårdere end sulfater. Disse substitutter inkluderer cocamid DEA, cocamid MEA, PEG, propylenglycol, cocamidopropyl betain eller hydroxysultain.

Hvordan finder jeg så sulfatfrie produkter?

Almindeligvis fungerer denne nye generation af overfladeaktive stoffer som en “fætter” til de oprindelige stoffer. Den gode nyhed er, at der virkelig findes sulfatfrie hårprodukter derude! Ægte sulfatfrie shampooer er baseret på blide planteekstrakter. De anvender aminosyrer, frøolier, såsom palme- eller kokosnøddeolie, og har adskillige fordele i forhold til deres kemisk fremstillede konkurrenter.

Se efter produkter, der indeholder følgende ingredienser:

  • Gulcosides – Ecocert godkendt, de kommer fra bæredygtige, planteafledte råvarer. Eksempler er vegetabilske olier og stivelse. Laurylglucosid, et overfladeaktivt middel fremstillet af kokosnøddeolie og sukker, er en af ​​de blideste rengøringsmidler på markedet. Da det er naturligt afledt, letter laurylglukosider effektiv rensning med reduceret irritation.
  • Taurater og fedtsyreisethionater - afledt af kokosnødde fedtsyre. Har en fremragende rensevne og blødgøringseffekt. Er også usædvanligt milde for hår, hud og øjne.
  • Glutamater - Aminosyrebaserede overfladeaktive stoffer findes ofte i økologisk certificerede produkter. Hypoallergeniske og ikke-komedogene glutamater er også kendt for at være nogle af de mildeste aktive stoffer på markedet.
  • Aminosyre sulfosuccinater - Har milde og ikke-irriterende egenskaber. Overfladeaktive stoffer er især egnede til produkter, der er fremstillet til sensitiv hud og babyshampoo på grund af deres super nænsomme natur.

Hold dig væk fra produkter, der hævder at være sulfatfri, men indeholder følgende ingredienser

  • Cocamide DEA
  • Cocamide MEA
  • PEG'er, PEG8
  • Propylenglycol
  • Cocamidopropyl Betaine
  • Hydroxysultain